menu

Visie architecten

Voor het ontwerp van Bloom tekenden 3 architectenbureaus: ANA architecten, Rijnboutt en Inbo. We spraken Jannie Vinke van ANA architecten en Richard Koek van Rijnboutt.


Richard en Jannie: ‘Bloom wordt een geweldig nieuw stukje gemengde stad en biedt straks een enorme woonkwaliteit. Wat maakt een stad interessant? Dat iedereen er kan wonen: van jong tot oud en van de kleine tot de grotere portemonnee. En dat het bruist, levendig is, dat realiseren we hier. We geven speciale aandacht op een aantal thema's: individuele expressie van de gebouwen, het faciliteren van spontane ontmoetingen, duurzame mobiliteit en uiteraard volop groen en natuur. We ontwerpen een autovrije wijk, dus geen blik op straat, maximaal aandacht voor het gebruik van de fiets, het openbaar vervoer, het te voet bewegen én meer ruimte voor groen. Een heerlijke rustige plek waar kinderen veilig kunnen spelen en je buiten ontspanning vindt. Hier woon je straks aan het Merwedekanaal én het Merwedepark. Met veel zorg hebben we de woningen zo ontworpen dat vanuit elke woning zicht is op groen. De woningen gaan echt een relatie aan met de buitenruimte door bijvoorbeeld grote erkers, loggia's, balkons en terrassen.


Natuurinclusiviteit

We hebben veel aandacht besteed aan natuurinclusiviteit. Het groen adert door en langs alle gebouwen, via de tuin, langs de gevels en balkons naar de daktuinen. Hier ervaar je de seizoenen, de kleuren en geuren van beplanting en de koelte van de boomtoppen. De binnentuinen kenmerken zich door de aanwezigheid van volle grond, waardoor we grote bomen kunnen planten. Door de grote diversiteit aan planten, bloemen en struiken met nectar en stuifmeel voelen ook dieren zich hier thuis. Dit vullen we aan met nestkasten voor vogels en vleermuizen en insectenhotels.  

We focussen op expressie, ontmoeting, mobiliteit en natuur

Ontmoeting

We hebben de binnentuinen steeds een andere sfeer en identiteit meegegeven. Van intiem en ontspannen tot fijne speelplek. Hier ontmoeten buurtkids en buren elkaar op een ongedwongen manier. We bedenken geen speelplekken, maar geven aanleidingen met bijvoorbeeld omgevallen bomen en grote stepping stones, zitplekken en banken. Die spontane ontmoeting faciliteren we ook in gemeenschappelijke ruimtes - bijvoorbeeld in Bloom, waar bewoners samen activiteiten ondernemen, in de daktuinen, de commerciële ruimtes op de begane grond waar horeca en winkeltjes komen én in de grote fietsenstallingen, die tevens ontmoetingsruimtes zijn. Met veel aandacht hebben we deze ruimtes ontworpen, met veel licht, kleur en ruimte. Hier is bijvoorbeeld ook een speelplek voor als het buitenregent, een plek om tuingereedschap te bewaren en waar je je band plakt. Ook de deelfiets en -auto en gezamenlijke pakketophaalpunten geven aanleiding tot spontane ontmoetingen.

Architectuur

De expressie van de gebouwen en de diversiteit aan woontypologieën zijn voor ons belangrijke thema's. De gebouwen hebben elk een eigen identiteit, woningtypologie, materiaal en kleur. Van kleurrijke kleine gebouwen tot grotere gebouwen in een lichter kleurenpalet. We gebruiken ook bij verschillende gebouwen duurzame gevelmaterialen die je niet vanzelfsprekend in de stad tegenkomt. Zoals tweedehands staal, hout, gerecycled glas en gebruikte bakstenen. Ook stapelen we bakstenen 'droog' op elkaar als legoblokjes, zodat ze weer hergebruikt kunnen worden. Met veel zorg hebben we de grote verscheidenheid aan buitentruimtes (erkers, loggia's, terrassen en balkons) en entrees en lobby's in de gebouwen ontworpen. Daarbij ontwerpen we verschillende woningplattegronden, voor verschillende doelgroepen. Jongeren, gezinnen en empty nesters voelen zich hier straks thuis.'